BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

~My FaNs~

3/20/2010

~PeRjAnJiAn Sengal ANtara akU dEnGaN rUmAteKU~

mood : 
tenang skit setelah berfikir panjang
situasi :
belom mandi lagi sebab ramai org dalm toilet...tp da breaklunch ni...
harapan : 
 biarla semuanya Allah je yg tentukan
koordinat : 
malaysia ooohhhh tanah airku
jam : 
petang dah..tido lewat bangun pun lewat...ishk3..

salam semua...
hari ni aku rase happy sikit sebab semalam aku ada ym dengan seorang kawan...dia banyak menasihatkan aku supaya "la tahzan"...nasihat dan kata2 puitis dia tentang ketenangan jiwa yang sempurna hanyalah dapat diperolehi dari Allah s.w.t..aku betul2 hormat dengan pengetahuan dia dan aku pun tak malu mintak tips2 yg elok utk dijadikan amalan dan bekalan perbuatan aku sehari-harian...tettttttttttttttt...

*******************************************************

al-kisahnya

bukan cerita diatas ni yang aku nak mengarot kat entri aku ni...tapi tentang satu kerja gila antara aku ngan efa(rumate terchenta)...kesnye macam ni...pada suatu malam yang dingin dalam keadaan perut sudah pun kenyang kerana telah diisi dengan nasi goreng thai dan ayam goreng beserta teh o ais limau di mapley ameer ali..(kedai sedare jijah)..aku pun pulang ke bilik dalam keadaan gumbira...orang2 tua kata.."gendang gendut tali kacapi, kenyang perut senang hati"...bila kenyang hati susah pun jadi happy...nak dijadikan ceritala kan...aku tetibe gatal2 mulut nak betting ngan si efa rumate aku..siapa yang paling gagah setia, cekal amanah la kan dalam menyahut cabaran...jadi terkeluarlah satu perjanjian mulut je dulu..yakni..diantara aku ngan efa, selama seminggu kami tidak boleh makan nasi dan minum segala jenis minuman berais..sekiranya salah seorang daripada kami gagal berbuat demikian maka jatuhlah hukuman yang telah pun ditetapkan...(macam hakim je aku rase)hahahha...asalnye ni hanyalah perjanjian mulut je pun..tapi silap besar la plak bila kami menyuruh jijah menjadi saksi...

 dalam mengisi masa yang tinggal berapa bulan je lagi..ingin aku luangkan masa bersama semua kengkawan aku..


 ni pulak jijah..tukang saksi...tukang buat onar..tukang hasut supaya aku minum ais dan makan nasi..tukang tulis surat perjanjian sengal tu dan tukang postkan surat tu kat dalam facebook smpai ramai gak yang tahu...(siap ko jijah..nnti aku nk pakat ngan epa kenakan ko...hahahaha)

inilah isi kandungan surat perjanjian sengal diantara aku dengan rumateku syarifah munirah...hahaha...ni bukan main2 ni..ni betol2 ni..hehe

dermmmmmmmmm siap dia tulis hitam putih lagi..hahahaha..maka setelah aku dan efa menandatangani kontrak 6 billion ni..bermulala kisah penyiksaan perutku...hahahaaha...hari pertama bagi aku..ok la lagi..sebab takde slera pun nak makan nasi..g la makan magee goreng mamak..kene2 pedas la weyhhh..dahla order horlick panas...nak menangis gakla aku...tapi aku tahu aku ni kuat semangat...takpe2...horlick yang panas tu aku telan je..sampai berair2 mata aku...wahhhhhhh!!!pastu kena plak hari semalam...aduhhhh keow teow je aku makan...tengok khai, an, ngan ika kecik punye air..perghhhhhhhhh sedap je, ada laici, fresh oren, limau ais...tapi bila tgok air aku..hummmm teh tarik panas je...macam mana ni...aku takleh  klau tak minum ais...nak dijadikan cite lagi laa...kesabaran aku dicabar dengan dorang nak g drive thru eskrem mekdi..ya Allah..nak menangis aku rase..mane leh tengok saje..mesti la nak sejilat dua..tapi tu laaa..kalau dah sejilat dua..alamatnye aku la yg kalah...dugaan bertambah2 lagi hari ini..aku ajak jijah makan laksa ngan air kosong...dia plak nak makan nasi kat azura lama...takkan la aku nak makan lauk je weyhhh...alaaaaaaaa seksa rupenye main perjanjian sengal camni..hahahaha...tapi sendiri berani sahut..kenalah teruskan..bak kate2 mat salleh "alangs2 menyeluks perkasams..biars sampais ke pangkals lengan"hahahaha

*********************************************************

meh sini aku nak story skit apa pekdah yang aku dan efa dapat daripada perjanjian sengal ni:

1. tentulah kami dapat kurangkan sikit berat badan..dalam 0.2 kg pun jadikla...
2. tentulah jugak kitorang dapat belajar makan mee je pasni...persediaan awal utk duduk kat oversea nnti..kat oc mana de nasi ler...hahaha
3. kami jugak dapat memelihara kelunakkan suara kami yang sedia lunak ni dengan tidak meminum ais
4. pekdah keempat ni yg paling aku suka..iaitu dapat menjimatkan wang saku kami..al-maklumlah..duit sekarang dah macam air..laju je mengalir..hehe

tapi meh kite story plak pasal ape hukumannya:

* pada mulanya aku cadang seminggu wakafkan akaun fb masing2..tapi efa kata dah basi dah punishment camtu..

*lepas tu dia suggest palk nak amik barang paling berharga...gila kau..dia nak amik bantal busuk aku nak rendam dalam softlan..owhhhhh pikir 20 kali jap aku..tapi bila aku kata..kalau aku kata kalau aku amik sudin suh jadi org gaji aku..hahahha terus dia cakap tak adil sebab sudin tu org..elehhh bantal busuk aku tu pun de nyawa gak(walaupun banyak peta)...hahaha terus efa tarik balik punishment yang mmg aku pun tak sggup nak agree...

*lepas pikir pikir pikir pikir dan pikir..finally we come out with this punishment..iaitu wakafkan profile picture..mean yang kalah akan dimakeupkan buruk seburuk yang boleh dengan gaya dan fesyen ditentukan si menang dan letak dlm profile pix fb si kalah tu..dermmmmmmmmmmmm...siap de gaye halimah jonggang lagi..tapi aku agree alaaa kalau kalah pun seminggu je pun profile pix tu..tapi kesannye mungkin akan sampai setahun gakla..hahaha, bila lagi nak glemer...haishhh kalau leh aku mestilah nak menang..tak mau kalah..hahhaha..
okla kengkawan, perjanjian ni bukanlah apa sangat pun..sekadar utk menceriakan hati kami yang tengah busy dalam menyiapkan tugasan masing...bak kata aku sendiri..buatla pe saja asalkan ianya dapat menggembirakan kita...semoga kita bertemu lagi dihari dan blog yang sama...renung2kan dan selamat beramal...salam~

owhhhh malu i...hehehe

p/s: teringat pulak aku ada hutang punishment dengan seseorang...banyak jugakla..hahaha..mintak halal kan jelaaaa punishment tu..kalau ade umur yg panjang dan jodoh utk bertemu lagi dimasa hadapan..remindkanlah kalau tak malu..hahaha  ;D



17 comment dari peminat:

fiD said...

baru ja den nak belanja makan nasi, hehehehe

Miss Ziela said...

hahaha..
jgn2..nak banje lepas 25 hb..bereh3..

KaCaNg87 said...

kwn jiejah eh? dak kajai ke?

Miss Ziela said...

yes..kawan jijah..aaah kajai jugk..huhu

smash said...

oiii! ni kan perjanjian kita. sudin mane aci masukk. wahahaha. tu nama nyer tak syncronise. btw, baru u tau btapa susanyer tak mkn nasi terutama wktu lunch, tmbh2 tgh panas terik. teh ais tuh, perghhh, mantap. hahaha

gudluck rumate. xsaba i nk tgk u punye pic profile ;P

Miss Ziela said...

elehhhh rumate...kite tgok sapa yang kena..hahahahaha

cokelat lover said...

tetbe nk wat mkn2 nasi n mnum2 ais rmi2 dlm blik ak ni..nk ajk ziha,tiqa,kk..haha..ak nk hsut ko ni...hehe

cokelat lover said...

tetbe nk wat mkn2 nasi n mnum2 ais rmi2 dlm blik ak ni..nk ajk ziha,tiqa,kk..haha..ak nk hsut ko ni...hehe

Miss Ziela said...

oitt3...jgnla weyhh..hahahaha..
tggu 26 hb nnti la wat kendurinye...wehehehe

Centado said...

bestnye kesah missziela ngn rumatenye
hehehe...

Miss Ziela said...

terima kaseh encik centado..
saje2 mengisi keserabutan hari2 yg mendatang...hehehe

iidyLL iceneSS said...

huish..
korg nie agk ngarut gak ek..
huhuhu

Miss Ziela said...

hahahaha..
pabila kami sudah sangat stress..
beginila jadinye..=))

Centado said...

stres mengundang kemengarutan kah?
:D

Miss Ziela said...

yup2...
kdang2 bile tak lepas stress ni la jadinye..
hehehhe

Centado said...

dan kemengarutan pulak mengundang kreativiti
:D

Miss Ziela said...

hahahaha...
kes terbaru...
rumateku ajak berdamai..hahaha